AMSTERDAM - De Arbeidsinspectie gaat de komende maanden strenger toezien op het werk van kinderen op boerderijen. Kinderen zouden vaak werk doen dat gevaarlijk is en daarom verboden.

Jaarlijks belanden vierhonderd kinderen op de spoedeisende hulp na een ongeluk op de boerderij. Bijna de helft van hen bestaat uit kinderen tussen de 14 en 17 jaar die een ongeluk hebben gehad bij het werken met machines en voertuigen, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Arbeidsinspectie.

Het is volgens de inspectiedienst 'onaanvaardbaar' dat kinderen van 14 en 15 jaar werk doen dat voor hen verboden is, zoals het rijden op tractoren en werken met gevaarlijke machines of landbouwvoertuigen. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen dat alleen onder toezicht van een meerderjarige, maar dat toezicht 'ontbreekt of faalt', stelt de inspectiedienst.

Overreden

Per jaar overlijden drie tot vijf kinderen door ongevallen op de boerderij. Dat aantal is volgens de inspectie sinds 2001 vrijwel hetzelfde gebleven. De meeste kinderen overlijden doordat zij worden overreden door een tractor.

De dienst controleert jaarlijks tienduizenden boerderijen. De komende maanden wordt daarbij niet alleen gelet op voedselveiligheid en het welzijn van dieren, maar ook op gevaarlijk werk gedaan door kinderen.