AMSTERDAM - De aanpak van ernstige pijn bij patiënten die zijn geopereerd, schiet tekort. Dat concludeert het AD donderdag op basis van een analyse van gegevens die de krant gebruikte voor zijn top honderd van ziekenhuizen.

Ruim een kwart van de ziekenhuizen zou geen idee hebben hoeveel patiënten pijn hebben.

De controle van patiënten op pijn laat volgens de krant te wensen over. Ziekenhuizen zijn verplicht systematisch bij te houden hoeveel patiënten ernstige pijn lijden na een operatie. Het AD telt 28 ziekenhuizen die deze verplichting niet nakomen; zij controleren niet of te weinig.

Door de pijn van patiënten te meten, kan het leed op een betere wijze worden verzacht. Als de mate van pijn bekend is, kan de juiste dosis pijnbestrijders toegediend worden. Daardoor herstellen ze sneller en zijn complicaties onwaarschijnlijker.

Slotervaart

De krant telt vijf klinieken die fors uitkomen boven het landelijk gemiddelde van tien procent geopereerden met ernstige pijn. In het Amsterdamse Slotervaart Ziekenhuis kampt jaarlijks bijna driekwart van de patiënten na een operatie met ernstige pijn.

Medisch directeur Dees Brandjes zegt in het AD dat zijn ziekenhuis niet bekendstaat als 'horrorziekenhuis'. "Mogelijk meten wij strenger dan de rest."