NOUAKCHOTT - Het leger van Mauritanië heeft beloofd zo snel mogelijk "open en transparante" presidentsverkiezingen te zullen houden. Dat maakte het leger donderdag bekend op de staatsradio.

"Het leger zal de nodige maatregelen nemen om verkiezingen te houden om het mogelijk te maken de democratie te herintroduceren", aldus de verklaring.

Het leger pleegde woensdag een staatsgreep. Het voormalige hoofd van de presidentiële garde in Mauritanië, Mohamed Ould Abdel Aziz, is benoemd tot leider van een staatsraad, die het land voorlopig moet leiden.

Gevangengenomen

President Sidi Ould Cheikh Abdallahi, premier Yahya Ould Ahmed Waghf en de minister van Binnenlandse Zaken zijn gevangengenomen. De internationale gemeenschap heeft de staatsgreep veroordeeld en dringt aan op vrijlating van de politici. Abdallahi was de eerste democratisch gekozen president van Mauritanië.

Vliegveld

Het internationale vliegveld van Nouakchott is woensdagavond weer geopend. Het leger hield de luchthaven het merendeel van de dag gesloten. De landsgrenzen zijn niet dicht geweest.