AMSTERDAM - Homoseksuele militairen voelen zich "zeer gekwetst" omdat zij zaterdag niet in uniform deel mochten nemen aan de botenoptocht van de Gay Pride in Amsterdam.

In een open brief aan minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vragen de oprichter en oud-voorzitters van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) om nadere uitleg over dit besluit van staatssecretaris Jack de Vries.

Dat meldt de Gaykrant donderdag. De Vries stelde dat een uitbundig feest als de Gay Pride niet past bij de waardigheid van het uniform. De SHK begrijpt niet waarom de Amsterdamse politie wél in uniform aan de Gay Pride kon deelnemen, maar homoseksuele militairen niet.

Signaal

"Uw afweging staat haaks op die van uw voorgangers en verhoudt zich niet met uw uitlatingen naar de samenleving waarin u het bij voortduring heeft over het positief stimuleren van het diversiteitbeleid binnen Defensie", stellen de schrijvers van de brief. "Het signaal dat u afgeeft aan het wat minder homovriendelijke deel van uw mannen en vrouwen is niet mis te verstaan."

De schrijvers memoreren het feit dat vorig jaar staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie en twee generaals in uniform meeliepen tijdens de Roze Zaterdag om homoseksuelen bij Defensie publiekelijk te steunen.

Oppositiepartijen VVD en D66 vroegen eerder deze week ook om opheldering over de uitlatingen van De Vries en Van Middelkoop over de Gay Pride.