WASHINGTON - Een Amerikaanse wetenschapper die verdacht werd van een reeks aanvallen met de miltvuurbacterie in New York en Washington in 2001, handelde alleen.

Dat maakte Jeffrey Taylor, een Amerikaanse aanklager, woensdag bekend op een persconferentie.

"We zijn er zeker van dat Ivins de enige persoon is die verantwoordelijk is voor de aanslagen", zei Taylor. Hij maakte verder bekend de zaak formeel te zullen sluiten.

De 62-jarige Bruce Ivins pleegde enige dagen geleden vermoedelijk zelfmoord, kort nadat justitie hem had ingelicht over zijn vervolging.

Paniek

Vlak na de aanslagen op het WTC in New York en het Pentagon in Washington op 11 september 2001 leidde een aantal gevallen van miltvuur- of antraxbesmetting tot grote paniek in de Verenigde Staten.

Vijf mensen stierven en zeker zeventien gebouwen moesten worden ontsmet. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, werd door middel van wit poeder in brieven verspreid naar politici en mediaorganisaties.

Microbioloog

Ivins werkte de afgelopen achttien jaar in een toplaboratorium van het Amerikaanse leger in Maryland. Als microbioloog onderzocht hij voor de FBI een envelop met verdacht poeder die destijds naar een Amerikaanse senator was gestuurd.