TEHERAN - Iran schaft de doodstraf door steniging af. Dat staat in het ontwerp van de nieuwe islamitische strafwet, waar het parlement nog over moet stemmen. De Iraanse krant Etemad meldde dat woensdag.

Stenigingbevelen tegen een aantal veroordeelden zijn al ingetrokken. Vier van hen zullen in plaats daarvan zweepslagen krijgen of een tijd achter de tralies doorbrengen.

Een woordvoerder van justitie wilde niet zeggen hoeveel executies er in totaal zijn herroepen. Ook amputatie als straf voor bijvoorbeeld diefstal zal verdwijnen als de wet wordt aangenomen. Ophanging en onthoofding blijven gehandhaafd.

Mensenrechten

Een Iraanse mensenrechtenorganisatie klaagde in juni nog over het lot van acht vrouwen en een man die gestenigd zouden worden wegens overspel. De organisatie verzocht de autoriteiten met klem van de executies af te zien.

De veroordeelden zouden uit analfabete, achtergestelde milieus komen en dat zou de kans op een eerlijk proces hebben beperkt. De Europese Unie zei eerder ook ernstig bezorgd te zijn over het lot van de negen. Het is echter niet bekend of zij deel uitmaken van de groep die nu niet gestenigd zal worden.

Vrouwen

Internationale mensenrechtenorganisaties laakten eerder al dat de steniging vooral vrouwen trof, omdat mannen er onder de islamitische wet meerdere echtgenotes op na mogen houden.

Amnesty International berichtte dat Iran in 2007 meer executies uitvoerde dan enig ander land, met uitzondering van China. Jaarlijks krijgen gemiddeld 317 mensen in Iran de doodstraf. Teheran houdt vol dat er altijd een eerlijk en volledig proces aan voorafgaat. In de islamitische republiek staat de doodstraf op moord, verkrachting, gewapende overvallen, drugshandel en overspel.