DEN HAAG - Radovan Karadzic eist dat de voormalige Amerikaanse Balkan-bemiddelaar Richard Holbrooke voor het Joegoslavië-Tribunaal wordt gedaagd en onder ede wordt gehoord.

Ook de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en voormalig hoofdaanklager Richard Goldstone van het tribunaal zouden zich moeten laten verhoren.

Dit staat in een verzoekschrift van de voormalige Bosnisch-Servische president aan de rechters, dat het tribunaal woensdag heeft gepubliceerd. Karadzic hoopt op die manier aan te tonen dat de Amerikanen hem in 1996 immuniteit van strafvervolging hebben beloofd, in ruil voor zijn terugtrekking uit het openbare leven.

Niet gebonden

Zo wil Karadzic de vermeende illegaliteit van zijn proces voor het VN-hof aantonen. Een internationaal hof is echter in principe niet gebonden aan een immuniteitsbelofte door een staat.

Aftreden

Holbrooke heeft al herhaaldelijk ontkend dat hij een 'deal' heeft gesloten met Karadzic. Deze daarentegen heeft herhaaldelijk beweerd dat Goldstone over zo'n deal is benaderd. De Zuid-Afrikaan zou daarop met aftreden hebben gedreigd. Goldstone ontkent echter dat er contact met hem is geweest over zo'n akkoord.

Verzoekschrift

Karadzic, die vorige week in handen van het tribunaal kwam, maakt inmiddels werk van zijn verdediging die hij zelf wil voeren. Naast de brief die hij tijdens zijn eerste voorgeleiding aan rechter Orie wilde overhandigen, en het Holbrooke-verzoekschrift, heeft Karadzic al twee andere verzoekschriften ingediend.

Genocide

Daarin vraagt hij om informatie over zijn bevroren tegoeden en om kopieën van alle huiszoekingsbevelen die in zijn zaak zijn uitgevaardigd. Karadzic is sinds 1995 aangeklaagd, onder meer wegens genocide na de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Hij was jarenlang voortvluchtig.