WASHINGTON - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft in de aanloop naar de oorlog in Irak een brief van het hoofd van de Iraakse geheime dienst aan de Iraakse president Saddam Hussein laten vervalsen.

De opdracht hiervoor kwam van het Witte Huis. Dat schrijft de Amerikaanse onderzoeksjournalist Ron Suskind in een nieuw boek, waaruit Amerikaanse media woensdag citeerden.

De CIA zou in oktober 2003 een onbekend bedrag hebben betaald aan het voormalige hoofd van de Iraakse geheime dienst, Tahir Jalil Habbush, om het epistel te schrijven.

In de brief, die gedateerd werd op 1 juli 2001, schreef Habbush dat Mohammed Atta, de vermeende leider van de terreuraanslagen van 11 september 2001, in Irak was getraind.

al-Qaeda

De brief, die enkele maanden later 'boven water kwam', moest aantonen dat het bewind in Bagdad nauwe banden onderhield met het terreurnetwerk al-Qaeda.

Suskind beweert ook dat de Britse premier Tony Blair in 2003 een hoge functionaris van de Britse inlichtingendienst MI6 naar het Midden-Oosten stuurde om onderzoek te doen naar de beschuldiging dat Irak de beschikking had over massavernietigingswapens.

Hij concludeerde dat Irak die niet bezat. Londen gaf de bevinding door aan Washington, maar die stopte het in de doofpot, aldus Suskind.

Het Witte Huis heeft de beschuldigingen van Suskind met klem ontkend. Een woordvoerder van president Bush noemde de aantijgingen 'absurd'.