BILTHOVEN - Het aantal hiv-diagnoses is vorig jaar met 20 procent gestegen. Dat heeft het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag bekendgemaakt. Hiv is een virus dat aids kan veroorzaken.

De stijging komt door nieuw beleid. Sinds vorig jaar worden alle bezoekers van soacentra automatisch op hiv gecontroleerd, tenzij mensen hiertegen bezwaar maken.

Daarvoor gebeurde dat om ethische redenen niet. Hiv en aids zijn lange tijd dodelijke ziekten geweest. Het levensgeluk van besmette mensen die nog geen klachten hadden, zou door de kennis over de besmetting te veel worden aangetast.

Maar sinds een aantal jaar kunnen hiv en aids met medicijnen vrijwel altijd worden onderdrukt. Volgens deskundigen is er nu geen reden meer om mensen te beschermen tegen de wetenschap dat ze besmet zijn.

Tijdige behandeling

In 2007 werden 306 diagnoses van hiv meer gesteld. Tijdige behandeling is belangrijk omdat de schade aan drager en zijn of haar seksuele partners kan worden beperkt.

Vorig jaar was chlamydia opnieuw de meest voorkomende geslachtsziekte. Bij bijna achtduizend mensen werd de diagnose gesteld. Volgens het RIVM worden vooral heteroseksuelen jonger dan 25 jaar ermee besmet.