AMSTERDAM - Als het aan prins Willem-Alexander ligt, reist de olympische fakkel niet meer de wereld rond. "Ik ben een kritisch lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Mijn argument is niet alleen de traditie, maar ook de zeer hoge kosten."

Dat zegt de kroonprins in een interview met De Telegraaf, dat het vraaggesprek woensdag publiceerde.

Volgens Willem-Alexander moet het IOC de oude traditie herstellen, waarbij de fakkel alleen in Griekenland en het gastland van de spelen wordt rondgedragen. Ook naar aanleiding van de afgelopen protesten voor een vrij Tibet.

Protest

"De realiteit is dat dit mooie symbool van de hoop doelwit van protest is geworden. Door de enorme mediabelangstelling is de tocht hier ideaal voor. Door het herstellen van de oude traditie voorkom je tevens dat dit olympische symbool kapot gaat", aldus de kroonprins.

Politiek

Over de mensenrechtensituatie in China, kan de prins aan de vooravond van de Olympsche Spelen alleen zeggen dat sport en politiek gescheiden moeten blijven.

"Sport gaat altijd boven politiek. Dat wil niet zeggen dat ik de wereld zwart-wit zie. De olympische gedachte is er een van verbroedering en daarvoor is nodig dat atleten uit alle landen zonder problemen naar de Spelen kunnen reizen."

Sportagenda

Willem-Alexander hoopt dat de Spelen ooit nog een keer in Nederland worden gehouden. "Er alleen al over praten en jezelf op de internationale sportagenda zetten, is goed voor de sportmentaliteit in ons land. Het gaat niet alleen om infrastructuur, maar ook om gezondheid. Overgewicht en inactiviteit zijn een toenemend probleem."

ZIE OOK:

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl