NEW YORK/DEN HAAG - Wolfgang Schomburg (60) stopt op 1 november als rechter bij het Joegoslavië-Tribunaal. Dit heeft de woordvoerster van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dinsdag laten weten.

De Duitse jurist heeft zich herhaaldelijk in het openbaar kritisch uitgelaten over het VN-hof in Den Haag.

Zo verweet hij toenmalig hoofdaanklaagster Carla Del Ponte in 2005 in een interview dat zij zonder voorafgaand grondig onderzoek aanklachten leek uit te vaardigen.

Schomburg

Vorige maand nog zei Schomburg op de Duitse radio dat de rechters van het tribunaal hun geduld hebben verloren met de manier van werken zoals die gebruikelijk was onder Del Ponte, die weigerde tenlasteleggingen "tot de essentiële punten te beperken".

Zo kon het komen tot marathonprocessen zoals dat tegen ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië die in 2006 in het vijfde jaar van de rechtszaak overleed.

Processen

Schomburg pleit voor processen binnen "redelijke termijn". Het proces tegen de Bosnisch-Servische ex-president Radovan Karadzic hoeft volgens hem niet langer dan een jaar te duren, zo zei hij tegen de omroep Deutschlandfunk. Volgens hem mag een internationaal hof niet "historicus spelen" en proberen alles te onderzoeken.