BRUSSEL/TEHERAN/WASHINGTON - Het regime in Teheran heeft geen concreet antwoord gegeven op een internationaal aanbod tot samenwerking in ruil voor bevriezing van het Iraanse nucleaire programma.

Dat blijkt uit fragmenten van de schriftelijke reactie die Iran naar de Europese Unie stuurde en dinsdag in Brussel is ontvangen.

Antwoord

Het regime in Teheran zegt bereid te zijn "zo snel mogelijk" een helder antwoord te geven. Maar Iran eist in de brief van een kantje ook een helder antwoord op eigen vragen.

Een Westerse functionaris die de brief heeft gezien, verklaarde dat die "absoluut nietszeggend" is en geen concrete voorstellen bevat.

Aanbod

Westerse landen hadden Iran vorige maand financiële, diplomatieke en handelsprikkels aangeboden, als Teheran stopt met zijn uraniumverrijkingsprogramma.

Het Westen verdenkt Iran ervan een atoombom te willen bouwen. Volgens Teheran dient zijn nucleaire programma alleen vreedzame doeleinden.

Bevriezen

De zes wereldmachten die willen dat Iran zijn nucleaire programma bevriest, overleggen woensdag over de volgende stap in het slepende conflict.

Het telefonisch beraad tussen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland volgt op het uitblijven van een definitief Iraans antwoord op het voorstel voor internationale samenwerking.

Sancties

Westerse landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië dreigden Iran maandag met nieuwe sancties. Washington, Peking, Parijs, Moskou, Londen en Berlijn zouden het al eens zijn over nieuwe strafmaatregelen als Iran niet reageerde, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Non-Proliferatieverdrag

Iran is aangesloten bij het Non-Proliferatieverdrag tegen de verspreiding van kernwapens. Dit betekent dat Teheran geen atoombommen mag maken.

Wel heeft Iran recht op het vreedzaam gebruik van kernenergie onder toezicht van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties in Wenen.