KASHGAR/PEKING - Na de bloedige Oeigoerse aanslag maandag in Xinjiang heeft China dinsdag de veiligheidsmaatregelen aangescherpt in de vooral door Turkstalige moslims bewoonde provincie.

Er zijn achttien "buitenlandse onruststokers" aangehouden, aldus de autoriteiten.

Wegen, regeringskantoren, scholen en ziekenhuizen in de provincie worden beter bewaakt.

Spanning

Het openbare leven gaat gewoon verder, maar volgens waarnemers hangt er een sfeer van verhoogde spanning. De plaatselijke bevolking is bang met buitenlandse journalisten over de aanslag te praten.

"Als wij erover praten, zal de politie ons arresteren", aldus een man die niet met naam genoemd wil worden. Volgens het Oeigoerse Wereldcongres in ballingschap zijn in Kashgar na de aanslag veel Oeigoeren opgepakt. Sommigen van hen zijn geslagen.

Aanslag

Maandag waren in de stad Kashgar twee mannen met een vrachtwagen ingereden op een groep joggende Chinese agenten. Daarna gooiden de mannen handgranaten en gingen ze de agenten met messen te lijf.

Zestien dienders kwamen om het leven, zestien anderen raakten gewond.

Daders

De twee daders, een groenteboer en een taxichauffeur uit Kashgar, werden gearresteerd. Volgens de autoriteiten zijn zij Oeigoeren die uit zijn op een heilige oorlog.

De Oeigoeren zijn de oorspronkelijke bevolking van de autonome provincie Xinjiang. Zij zijn in meerderheid islamitisch en streven naar meer autonomie of onafhankelijkheid. China heeft vaker gewaarschuwd voor het gevaar van islamitisch terrorisme in het land.