UTRECHT - De Nederlandse bergbeklimmers Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel keren mogelijk eind volgende week vanuit Pakistan terug naar Nederland. Dit heeft woordvoerder Michel Schuurman van de Norit K2 expeditie dinsdag bekendgemaakt.

De twee expeditieleden liggen nu nog met bevriezingsverschijnselen in een ziekenhuis in de Pakistaanse stad Skardu. Ze overleefden afgelopen week ternauwernood een ijslawine tijdens de beklimming van Himalaya-reus K2.

Volgens Schuurman zijn ze erg vermoeid, maar hun verwondingen lijken vooralsnog mee te vallen.

Schuurman: "Beide klimmers hebben de afgelopen dagen veel doorstaan en zijn bezig alles te verwerken. Met name het overlijden van klimvriend en teamgenoot Gerard McDonnell heeft hen zeer aangegrepen."

Basiskamp

De andere teamleden, Jelle Staleman, Roeland van Oss, Pemba Gyalje Sherpa en Mark Sheen, bevinden zich nog in het basiskamp van de K2. Zij worden naar verwachting komend weekeinde naar Skardu overgebracht.

Op het moment van de lawine waren behalve de Nederlandse expeditie nog meer klimmers op de berg. Volgens het Pakistaanse leger zijn het afgelopen weekeinde daar zeker elf doden gevallen. Diverse mensen gelden als vermist.

De K2 is met een hoogte van 8611 de op één na hoogste berg ter wereld en is zeer moeilijk te beklimmen. Al meer dan zeventig avonturiers vonden de dood op de berg in de Himalaya, op de grens van Pakistan en China.