KIGALI - Frankrijk was actief betrokken bij de genocide in 1994 in Rwanda. Dat blijkt volgens de Rwandese regering uit de bevindingen van een onderzoek dat dinsdag is gepresenteerd.

In het rapport worden 33 Franse politici en militaire functionarissen genoemd die zouden moeten worden vervolgd. Oud-premier Dominique de Villepin en wijlen president François Mitterrand staan op de lijst.

Tijdens de volkerenmoord werden in honderd dagen naar schatting 800.000 personen vermoord. Tutsi's en gematigde Hutu's werden het slachtoffer van radicale Hutu's.

Bewapend

Sinds de genocide hebben de Tutsi's het voor het zeggen in Rwanda. De nieuwe autoriteiten beschuldigden Frankrijk eerder van steun aan radicale Hutu's voor, tijdens en na de volkenmoord. Volgens het nieuwe rapport zou Frankrijk de Hutu's hebben getraind en bewapend die de massaslachtingen uitvoerden.

Ook zouden Franse militairen zelf Tutsi's hebben gedood, evenals Hutu's die ervan werden beschuldigd dat zij Tutsi's hielpen. Franse troepen zouden ook Tutsi-overlevenden hebben verkracht.

Fouten

Eerder dit jaar ontkende het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken elke verantwoordelijkheid. Maar Parijs gaf wel toe dat er "politieke fouten" waren gemaakt.

Een Rwandese commissie heeft bijna twee jaar gewerkt aan het rapport van vijfhonderd pagina's dat dinsdag is gepubliceerd. President Paul Kagamé van Rwanda zei dat de commissie "sterk bewijs" tegen Frankrijk heeft gevonden.

Betrokken

Frankrijk op zijn beurt onderzoekt de vermeende betrokkenheid van Kagamé en andere hoge Rwandese functionarissen bij het neerschieten van het vliegtuig van toenmalig president Juvénal Habyarimana van Rwanda. De moordaanslag was het startschot voor de genocide.