BELGRADO - Radovan Karadzic zal de "valse mythe" over de massaslachting onder moslims na de val van Srebrenica vernietigen. Dit heeft een van de juridische adviseurs van de Bosnisch-Servische ex-president, Milivoje Ivanisevic, dinsdag gezegd tegen het persbureau AKI.

Karadzic wil zich in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal zelf verdedigen, maar vormt wel een team van juridisch adviseurs die hem achter de schermen steunen, net zoals Slobodan Milosevic en Vojislav Seselj voor hem deden.

Karadzic koestert volgens Ivanisevic "niet de illusie dat hij wordt vrijgesproken, maar veel dingen zullen anders eruit zien als het proces over is".

Pijnlijk

Er wordt al jaren gespeculeerd dat een Karadzic-proces zou kunnen leiden tot pijnlijke onthullingen over westerse diplomaten die in de Balkan-oorlog bemiddelden.

Het Bosnisch-Servische leger veroverde de enclave Srebrenica op 11 juli 1995. Zo'n 8000 moslimmannen en -jongens hebben de val van Srebrenica niet overleefd.

Ontkennen

Ivanisevic is directeur van het Centrum voor Onderzoek naar Misdaden tegen het Servische Volk in Belgrado. Veel Bosnische moslims beschouwen hem als rechtse Servische propagandist, die de genocide van Srebrenica probeert te ontkennen.

Ivanisevic is van die kritiek niet onder de indruk: "Zij kunnen me noemen wat ze willen, maar ik ga niet naar Den Haag met goedkoop propagandamateriaal, maar met harde feiten die opgewassen zullen zijn tegen nauwkeurig onderzoek."

Tribunaal

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft in eerdere rechtszaken vastgesteld dat er genocide is gepleegd na de val van Srebrenica. Karadzic is sinds 1995 aangeklaagd. Hij werd vorige maand in Belgrado opgepakt, nadat hij jaren voortvluchtig was geweest.

Karadzic' eerste voorgeleiding voor het VN-hof in Den Haag wordt op 29 augustus voortgezet.