DEN HAAG - Het aantal overvallen in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gedaald. In de eerste drie maanden van 2003 werden er 631 van dit soort misdrijven gepleegd, een vermindering van 22,5 procent in vergelijking met het aantal overvallen in dezelfde periode van 2002. Toen werden er 739 gepleegd.

Het Nederlands Politie Instituut (NPI) heeft dat dinsdag laten weten. De cijfers blijken uit het Landelijk Overvallen Registratie Systeem (LORS), dat de dienst Nationale Recherche Informatie bijhoudt.

Het is volgens woordvoerder C. den Bakker nog te vroeg om de scherpe daling als een trend te zien. Maar de politie hoopt dat zij wel doorzet.

Opsporing

Vooral de daling van het aantal overvallen op supermarkten (van naar 33), juwelierszaken (van 20 naar 13), restaurants (van 31 naar 14) en taxi's (van vijftig naar 25) vallen op. Volgens Den Bakker heeft de daling alles te maken met de versterkte aandacht van de opsporing. Hij legt uit dat daardoor meer plegers van overvallen achter de tralies verdwijnen, waardoor deze criminelen zich niet aan nieuwe vergrijpen schuldig kunnen maken.

"Het is een feit dat de politie steeds meer daders van misdrijven aanhoudt en zaken oplost", stelt Den Bakker.

Kwartaal

Van de overvallen in het eerste kwartaal van 2003 zijn er tot nu toe 162 opgelost, een percentage van ruim 25 procent. De politie verwacht dat dit percentage nog omhoog zal gaan, omdat verscheidene onderzoeken naar overvallen nog lopen.

Van de 631 overvallen van het eerste kwartaal van dit jaar slaagden er 497. Volgens de politie wordt 41 procent van de overvallen door één persoon gepleegd, bij 38 procent is er sprake van twee daders en bij 16 procent zijn drie daders actief. Er vielen vijf doden: vier slachtoffers en een dader. 81 personen raakten gewond.