LUCASVILLE - Een ter dood veroordeelde gevangene in de Amerikaanse staat Ohio heeft een proces tegen de staat aangespannen. Naar eigen zeggen is hij te dik om geëxecuteerd te worden en zou daarom niet op menswaardige wijze kunnen sterven.

Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.

De 41-jarige Richard Cooey weegt ongeveer 121 kilo bij een lengte van 1,70 meter. Hij moet in oktober een dodelijke injectie krijgen voor het verkrachten en vermoorden van twee studentes in de jaren '80.

Aderen

Cooey claimt echter dat zijn overgewicht het moeilijk zal maken zijn aderen te vinden bij het toedienen van de dodelijke chemicaliën. Ook beweert hij dat zijn medicijnen tegen migraine de werking van de narcosedrugs zullen verstoren en hem dus onmenselijk zullen laten lijden.

Een dokter die is ingehuurd door de gevangene bevestigt dat Cooey een verhoogd risico loopt niet voldoende verdoofd te raken. Het is al de tweede keer dat Cooey bezwaar aantekent tegen zijn executie.

Uitstel

In 2003 ontsnapte hij ternauwernood aan de naald toen hij dankzij zijn conditie uitstel wist te verkrijgen.

Twee jaar geleden ging de dodelijke injectie bij een andere gevangene, die aanspraak maakte op zijn obesitas en diabetes, echter gewoon door.