DEN HAAG - De mensenrechten zijn de afgelopen twee maanden niet verbeterd in China. Dat heeft minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd. Volgens hem blijven de zorgpunten "onverminderd bestaan".

Volgens Verhagen willen de Chinese autoriteiten vanwege de Olympische Spelen "risico's op incidenten en daaraan verbonden mogelijke negatieve publiciteit zoveel mogelijk beperken".

Dat lukt het land slechts ten dele. Vorige week stelde Amnesty International dat de grondrechten van de mens in China in aanloop naar de Spelen eerder zijnverslechterd dan verbeterd.

Opening

Toch vindt Verhagen dat premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Jet Bussemaker van Sport op 8 augustus naar de opening van de Olympische Spelen in Peking kunnen. Hij wil op die manier in gesprek blijven met het Aziatische land.

"Ik ben van mening dat de weg van dialoog de enige is die op de lange termijn vruchten kan afwerpen", aldus de minister.

Vrijheid

Hij kondigt aan de mensenrechten in China "stelselmatig bij de Chinese autoriteiten aan de orde te blijven stellen". China beknot onder andere de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst en schendt de rechten van verdedigers van de mensenrechten en van de bevolking van Tibet.

De minister ziet het wel als "een positieve geste dat een Nederlandse diplomaat vorige week als eerste westerse diplomaat sinds medio april Tibet heeft kunnen bezoeken".

Persvrijheid

Hij kondigde aan de mensenrechten in China "stelselmatig bij de Chinese autoriteiten aan de orde te blijven stellen". Onverminderd kritisch blijft hij over het gebrek aan persvrijheid in China.