MOSKOU - In de Russische Academie voor Wetenschappen in Moskou zijn inmiddels honderden rouwenden langs de baar van Alexander Solzjenitsyn getrokken. Ze legden bloemen en sloegen veelvuldig een kruis.

De hele dinsdag kunnen belangstellenden afscheid nemen van de dit weekeinde overleden auteur van De Goelag Archipel, die in een open kist ligt opgebaard.

De Nobelprijswinnaar, die 89 jaar werd en wereldroem vergaarde door zijn verhalen over de strafkampen onder het Sovjet-regime, lijkt wat vergeten door de jongere generatie.

Ouderen

Ouderen zijn echter gegrepen door zijn heengaan. De 64-jarige Sergei Aristarkhov bijvoorbeeld vertelde bij de baar dat het werk van de overledene zijn leven had veranderd. Hij had witte bloemen meegebracht en barstte tijdens het vertellen in snikken uit.

De rouwenden zijn vogels van diverse pluimage, van een 34-jarige bouwvakker tot gepensioneerde geneticus. De auteur krijgt woensdag een orthodoxe uitvaartdienst vanuit de zestiende-eeuwse Donskoy-kapel in Moskou.

Kranten

De Russische kranten stonden dinsdag bol van het nieuws over het overlijden van Solzjenitsyn. De Rossiiskaya Gazeta vergeleek de auteur met Leo Tolstoj.

De Kommersant schreef: "Hij was niet een van die mensen van wie door iedereen wordt gehouden. Maar hij is wel een van de mensen wiens rol in de geschiedenis niet kan worden overschat."

Herdenking Alexander Solzjenitsyn