WASHINGTON/LONDEN - De steun voor de Amerikaanse oorlog in Irak neemt af in de VS. Volgens een gezamenlijke opiniepeiling van het dagblad USA Today, de omroep CNN en de peilers van de firma Gallup staat 56 procent van de Amerikanen achter de oorlog in Irak, een forse daling ten opzichte van de 73 procent die in april de politiek tegen Irak steunde.

Het uitblijven van een wezenlijke wederopbouw en de voortwoekerende aanvallen op Amerikaanse militairen doen kennelijk het enthousiasme voor de strijd afnemen.

De rechtvaardiging van de inval was volgens Washington en Londen de Iraakse bewapening met massavernietigingswapens. Die zijn echter niet gevonden, maar 55 procent van de Amerikanen denkt dat er nog sporen van zullen worden aangetroffen. Dat was in april 84 procent. Bijna de helft, 48 procent, verwacht dat de verdreven Iraaks leider Saddam Hussein nog wordt gelokaliseerd. In april dacht 70 procent dat.

De aanval op Irak doet ook de Britse regering geen goed. Het dagblad The Financial Times in Londen heeft dinsdag een opiniepeiling gepubliceerd die stelt dat tweederde van de Britten geen vertrouwen heeft in premier Blair. Circa 28 procent stelt Blair nooit te hebben vertrouwd en 38 procent zegt het vertrouwen in de loop van dit jaar te hebben verloren. Slechts 31 procent is tevreden over het werk van de premier, 61 procent is dat niet.