MEXICO-STAD - In de afgelopen twee jaar is te weinig gedaan om hetbesnijden van mannen in Afrikaanse landen makkelijker toegankelijk te maken. Overheden en zorginstellingen moeten versneld aan de slag, hebben onderzoekers maandag gezegd op een internationale conferentie over hiv en aids in Mexico.

Twee jaar geleden ontdekten wetenschappers dat een besnijdenis het risico op besmetting tijdens seks met een hiv-geïnfecteerde vrouw drastisch kan verminderen. Het weefsel van de voorhuid lijkt bijzonder vatbaar voor een hiv-infectie.

Volgens de onderzoekers is meer geld, aandacht en energie nodig om mannen in Afrika ten zuiden van de Sahara over te halen zich te laten besnijden. Ook is het van belang het taboe op dit onderwerp te doorbreken.

Effecten

De wetenschappers presenteerden een onderzoek onder drieduizend mannen in Kenia naar de effecten van besnijdenis. Volgens de onderzoekers leidde de verwijdering van de voorhuid niet tot risicovol seksueel gedrag. Daarvoor werd gevreesd omdat mannen de ingreep als een vrijbriefje voor onveilige seks zouden kunnen zien.

Dat zou te maken kunnen hebben met het intensieve voorlichtingsprogramma dat aan het besnijdenisonderzoek gekoppeld is. "We vertellen de mannen dat ze niet volledig beschermd zijn tegen hiv en dus maatregelen moeten nemen", aldus een onderzoeker.