MEXICO-STAD - Preventie, preventie en nog eens preventie. Dat kan wat minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) betreft het motto van de aids-conferentie in Mexico-Stad zijn.

Koenders opende maandag het Nederlandse huis op de conferentie. Dat is een gezamenlijk project van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het SOA-Aidsfonds en Stop Aids Now!.

De minister constateerde dat het aantal sterfgevallen door aids voor het eerst in 25 jaar daalt."Dat onderstreept dat de grote Nederlandse inspanningen resultaat hebben en dat met Nederlands belastinggeld vele duizenden levens zijn gered."

Aidsmoeheid

Aangezien er het afgelopen jaar niettemin twee miljoen mensen "onnodig" aan aids zijn gestorven, is er volgens de bewindsman "geen enkele reden voor aidsmoeheid". Preventie is het slagwoord voor de Nederlandse aanpak. Daarbij is specifieke aandacht voor groepen die in veel landen worden gediscrimineerd: drugsgebruikers, prostituees, migranten en homoseksuele mannen.

Dat het Nederlandse beleid inzet op preventie heeft ook puur economische redenen, verklaarde Koenders. "Er zijn momenteel drie miljoen mensen die aidsremmers krijgen, dat is een kostbare zaak. De komende jaren zal dit verder oplopen. Als we nu niet alles inzetten om het aantal nieuwe infecties te voorkomen is straks behandeling voor al die mensen die het nodig hebben onbetaalbaar."