AMSTERDAM - Het historische stoomschip de Rotterdam is maandag rond 20.45 uur aangekomen in de Maashaven. Het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn vertrok zaterdagochtend vanuit Duitsland, waar het gerestaureerd is.

Het schip, dat drie restaurants herbergt, doet de komende jaren dienst als hotel, conferentie- en congresruimte.

Sleepboten legden het 230 meter lange schip op zijn plek, Katendrecht in Rotterdam-Zuid. Het vijftig jaar oude schip werd voorafgegaan door de stoomsleepboot Volharding 1. De machinist van deze sleepboot berichtte een uur voor aankomst over honderden toeschouwers langs de kade. "Dit is een once in a life time experience."

Ceremonieel

De Volharding 1 heeft in de jaren zestig de ss Rotterdam nog geholpen bij het aan- en afmeren. Ditmaal was de aanwezigheid van de Volharding 1 ceremonieel.

De kosten van de restauratie waren vooraf begroot op 25 miljoen euro, maar uiteindelijk kostte het woningcorporatie Woonbron, de eigenaar van het schip, 175 miljoen euro. De kosten vielen onder meer hoger uit vanwege de grote hoeveelheden asbest op het schip. Ook was het schip in mindere staat dan werd aangenomen.

Juliana

De ss Rotterdam, het grootste passagiersschip ooit in Nederland gebouwd, werd op 13 september 1958 te water gelaten na te zijn gedoopt door toenmalig koningin Juliana. Een jaar later vertrok het schip voor zijn eerste transatlantische vaart naar New York. De laatste reis voor de Holland Amerika Lijn was in september 1997. Het schip heeft in Rotterdam zijn laatste ligplaats gevonden.

De Rotterdam is terug