AMSTERDAM - Het ongeluk op de K2 kwam niet alleen door een lawine. Volgens expeditieleider Wilco van Rooijen, die sinds maandag wordt behandeld in een ziekenhuis in Pakistan, had de voorhoede van de bergbeklimmers touwen op verkeerde plaatsen vastgemaakt.

Hierdoor zou de route door een verraderlijke geul gaan. "We waren stomverbaasd. We moesten ze wel verplaatsen. Daar zijn we vele, vele uren aan kwijtgeraakt."

Sommige expeditieleden keerden volgens hem terug omdat ze het niet meer vertrouwden.

Top

Degenen die doorgingen bereikten de top net voordat de nacht viel. De snelste klimmers gingen daarna in het donker weer over de verraderlijke geul.

Daar viel een ijskolom om, die volgens Van Rooijen een alpinist uit Noorwegen en twee sherpa's, lokale begeleiders, wegvaagde. Zijn team werd opgesplitst in de duisternis.

Sneeuwblindheid

Na de lawine kampte Van Rooijen met een zogenoemde white out, sneeuwblindheid. Toch zette hij de afdaling door. Onderweg kwam hij drie Zuid-Koreanen tegen die een ongeluk hadden gehad.

Zij zouden zijn aanbod om te helpen hebben geweigerd. "Een Koreaan hing ondersteboven. Een tweede hield hem vast aan een touw, maar hij was zelf ook in shock. Een derde probeerde ook te overleven, maar daar was ik ook mee bezig."

Koreanen

Het is niet duidelijk of dit de Koreanen zijn die bij het drama zijn omgekomen. Twee andere Koreanen hebben het basiskamp wel veilig bereikt.

Volgens het ministerie van toerisme zijn waarschijnlijk elf klimmers omgekomen. Naast de Koreanen zijn dat twee Nepalezen, twee Pakistanen en beklimmers uit Frankrijk, Ierland, Servië en Noorwegen. Twee van hen verongelukten tijdens de klim naar boven, zei het ministerie van toerisme.

Helikopter

Een Italiaanse man, die eveneens met bevriezingsverschijnselen kampt, worstelde maandagmiddag nog om naar beneden te komen. Het is onduidelijk wanneer hij ver genoeg is afgedaald om te kunnen worden opgepikt; helikopters kunnen door de ijle lucht niet hoger vliegen dan zesduizend meter.

Een arts heeft laten weten dat de bevriezingsverschijnselen bij de Nederlanders meevallen. Cas van de Gevel is volgens een woordvoerder van de expeditie in orde. Van Rooijen kampt met bevroren tenen. De komende dagen moet blijken of hij blijvende schade overhoudt.

Vliegtuig

Tenzij het medisch noodzakelijk is, zullen de Nederlanders volgens de woordvoerder niet het eerste het beste vliegtuig naar Nederland pakken, omdat Van Rooijen aan het hoofd staat van de expeditie. Hij is begaan met een Ier die nog altijd wordt vermist. Die maakte deel uit van zijn team.

De Nederlanders zijn maandagochtend met een helikopter van hun basiskamp aan de voet van de Himalaya naar een ziekenhuis in de Pakistaanse stad Skardu vervoerd. Sinds zondagmiddag bivakkeerden zij in een basiskamp aan de voet van de K2 in de Pakistaanse Himalaya. Van daaruit konden zij worden opgepikt.