AMSTERDAM - De Oostenrijker Josef Fritzl, die zijn dochter 24 jaar in een kelder gevangen hield en zeven kinderen bij haar verwekte, wordt waarschijnlijk aangeklaagd wegens slavernij. Dat heeft de aanklager in de zaak, Gerhard Sedlacek, bekendgemaakt.

De aanklager liet verder weten dat hij hoopt dat de autoriteiten een aantal formele aanklachten tegen Fritzl eind september gereed hebben en dat het proces mogelijk in december zal beginnen. Als hij schuldig wordt bevonden aan slavernij, kan Fritzl twintig jaar gevangenisstraf tegemoet zien.

Josef Fritzl zou hebben bekend dat hij zijn dochter Elisabeth op haar achttiende heeft opgesloten, haar seksueel heeft misbruikt en dat hij kinderen bij haar heeft verwekt. Onder deze kinderen valt ook het kind dat hij in een oven heeft verbrand nadat het overleden was.

DNA

Volgens DNA-onderzoek is hij inderdaad de biologische vader van de kinderen.

Fritzl kan een aanklacht wegens moord en daarmee een levenslange gevangenisstraf tegemoet zien als aangetoond wordt dat het kind dat hij verbrandde met de juiste medische zorg in leven had kunnen blijven.

Volgens aanklager Sedlacek zijn de ondervragingen van Elisabeth afgerond en is een arts bezig te onderzoeken hoe het kind is overleden. Daarnaast wacht hij nog op een psychologisch onderzoek van Fritzl.