VOORBURG - Veel meer Nederlanders brachten vorig jaar de vakantie in eigen land door. Het aantal Nederlanders dat een vakantie in eigen land boekte, steeg in 2007 met 8,4 procent.

Het aantal nachten dat in eigen land in accommodaties werd doorgebracht steeg met 5,7 procent. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS vermoedt dat meer mensen voor een vakantie in eigen land kozen door de hogere brandstofprijzen en de afgenomen koopkracht. "Vakantie in eigen land verdient dan de voorkeur."

Kamperen

Van de vakantiegangers verblijven miljoenen Nederlanders ieder jaar de camping in op. Het aantal mensen dat kampeert op Nederlandse campings is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sinds 2000 stabiel rond de 3,5 miljoen.

Het afgelopen jaar waren dat er met 3,6 miljoen iets meer, aldus het CBS maandag.

Enige uitschieter in positieve zin sinds de millenniumwisseling was het jaar 2003 met de warme en droge zomer. Dat jaar bezochten 4 miljoen gasten een camping in ons land.

Toeristen

Evenals in 2006 groeide ook in 2007 het totale aantal toeristen dat meerdere dagen en nachten in Nederland verbleef. Het aantal gasten dat een of meer nachten in een accommodatie doorbracht steeg met 5,2 procent tot 30,3 miljoen.

Het aantal overnachtingen nam navenant toe met 5,2 procent tot 88,3 miljoen.

Het warme voorjaar en het goede begin van de zomer zouden een bijdrage hebben geleverd in de toename van het toerisme en de economische ontwikkelingen in de landen waar de buitenlandse toeristen vandaan kwamen. Goedkope vliegverbindingen zouden hebben geleid tot een toename van bezoekers uit Amerika en Zuid-Europese landen.

Duitsland

Van de buitenlandse kampeerders op Nederlandse bodem komt de helft uit Duitsland. Het afgelopen jaar waren zij zelfs goed voor 57 procent van de buitenlandse bezoekers.

Op de tweede plek staan de Belgen met 10 procent, gevolgd door Fransen en Britten met respectievelijk 8 en 7 procent.

Zeeland

Vooral campings aan de kust in Zeeland en Noord-Holland zijn populair. Vorig jaar waren de campings in die provincies elk goed voor 17 procent van het aantal gasten. Ook campings in Gelderland doen het goed. Zij nemen 15 procent van het campingbezoek voor hun rekening.