RIJSWIJK - De jaarwisseling is op de meeste plaatsen in Nederland rustig verlopen. Wel deden zich ook nu weer enkele ernstige ongevallen met vuurwerk voor. In Essen in België kwam een -jarige Nederlander om het leven toen een doos vuurwerk ontplofte op het moment dat hij een vuurpijl afstak.

In Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam en de meeste andere delen van het land verliep de jaarwisseling redelijk rustig. Alleen in het Rivierengebied onstonden flinke problemen. De politie en brandweer moesten wel, zoals gebruikelijk, vaak uitrukken voor brandjes, vernielingen en opstootjes.

Vuurwerkbommen

In Amsterdam raakten drie mensen zwaargewond doordat zij vuurwerk in hun gezicht kregen. Het ging om vuurwerkbommen en een lawinepijl. Een van de drie, een nog onbekende man, verkeert volgens de politie in kritieke toestand.

In Ede raakten twee mensen, een man en een vrouw, hun benen kwijt door een zelfgemaakte vuurwerkbom. De man had het vuurwerk in een kartonnen koker gestopt en stak die aan. Het vuurwerk explodeerde naar alle kanten.

Opzet

Door een explosie van een partij vuurwerk in Bemmel raakten vier mensen gewond, onder wie een kind van zes. Het kind en een vrouw van 42 jaar zijn opgenomen in een ziekenhuis in Nijmegen. Een groep mensen had een partij vuurwerk omringd met stenen op straat neergelegd. Toen het vuurwek ontplofte, vlogen de stenen in het rond. De politie denkt dat iemand de partij vuurwerk met opzet heeft laten exploderen.

De jaarwisseling in de Bommelerwaard, de Tielerwaard en de Culemborger Waard verliep onrustig. Bij diverse incidenten, vooral rondom grote vreugdevuren, hield de politie 32 mensen aan. In Arnhem werden zeventien aanhoudingen verricht, voornamelijk bij vreugdevuren in het Spijkerkwartier.

Autobanden

De regiopolitie Gelderland-Zuid had ruim tweehonderd agenten, onder wie pelotons van de mobiele eenheid, paraat voor ongeregeldheden in de vroege ochtend. De jaarwisseling verloopt in dit gebied traditioneel onrustig. Vooral de brandstapels van kerstbomen en autobanden trekken omstanders uit de wijde omtrek.

In Opheusden moest de politie zo'n 150 man uit elkaar drijven om een einde te maken aan een verbranding in het centrum van het dorp. Twee mannen uit Kesteren en Opheusden zijn aangehouden.

In Asperen bekogelden jongeren de brandweer, die rond drie uur 's nachts een groot vuur wilde doven. De brandweerlieden moesten zich terugtrekken. De politie hield vijf jongeren aan. Ook in Waardenburg kon de brandweer het werk niet doen, omdat ongeveer 50 omstanders met vuurwerk en stenen gooiden. De politie veegde de weg met twaalf man schoon en hield een 20-jarige inwoner van het dorp aan.

In cafés en andere horecagelegenheden in het gebied zijn diverse vechtpartijen geweest. In Ochten raakten dertig mensen slaags. De politie ontruimde het café en hield twee mannen uit de regio aan.

Baldadig gedrag

De politie van Hollands Midden arresteerde vooral in Leiden en Gouda vijftig mensen voor baldadig gedrag, vernielingen, brandstichting en vechtpartijen. In Zegveld bij Woerden raakte een -jarige jongen uit die plaats gewond door ontploffend vuurwerk. Hij liep brandwonden aan zijn linkerhand op en letsel aan zijn oog en hoofd.

In De Meern ontplofte een vuurpijl in een lanceerkoker. De koker spatte uiteen in messcherpe stukken. De 31-jarige man die de pijl afstak, liep een snijwond op in zijn buik en een 35-jarige omstander liep een gebroken scheenbeen op toen hij door een stuk van de lanceerkoker werd geraakt. In de omgeving sneuvelden ruiten en ontstond schade aan geparkeerde auto's.

Groningen beleefde volgens de politie een hele mooie jaarwisseling. Dat was mede te danken aan de terugkeer van de buurtagent, zei algemeen commandant W. Groenevelt van de regiopolitie Groningen. De wijkagent legde voor de jaarwisseling contact met jongeren en maakte afspraken over waar ze wel en waar ze geen brandplekken konden maken. Sinds de Oosterparkrellen van 30 december 1998 werkt de politie aan de terugkeer van de buurtagent.

Het verkeer had in de nieuwjaarsnacht veel last van spekgladde wegen door ijzel. In Amsterdam overleed een 30-jarige vrouw nadat ze onder een auto was gekomen. Een 32-jarige man raakte daarbij gewond. De twee zaten op de fiets en kwamen vermoedelijk door de gladheid ten val, waarop een auto over hen heen reed.

De gladheid veroorzaakte in het hele land veel slip- en valpartijen. Daarbij zijn gewonden gevallen, maar hoeveel is niet bekend. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) registreerde ongeveer dertig aanrijdingen. Sommige ongevallen werden overigens niet door de gladheid, maar door overmatig alcoholgebruik veroorzaakt.