NAIROBI - De politie in Kenia heeft drie verdachten vrijgelaten die opgepakt waren in verband met de verkrachtingszaak van vijf Nederlandse vrijwilligsters in het Afrikaanse land. Een persoon zit nu nog vast. Dat is zondag bekend geworden.

De verkrachting gebeurde na een roofoveral op twaalf Nederlandse vrijwilligers en hun Keniaanse begeleiders op 24 juli in Ikoneyere, een gehucht vlak buiten de stad Kakamega.

Direct erna arresteerde de politie tientallen mensen die in de buurt van het misdrijf waren geweest.

Vrije voeten

De meeste arrestanten kwamen al snel weer op vrije voeten. Het drietal dat nu is vrijgelaten, is familie van een Keniaans echtpaar dat de Nederlandse groep begeleidde.

Het echtpaar, dat tijdens de aanval aanwezig was, is door de Keniaanse politie ook aangemerkt als verdacht, maar werd niet gearresteerd.

Onbegrijpelijk

Volgens Livingstone, de Nederlandse organisatie die de werkvakantie organiseerde, is het "onbegrijpelijk" dat het paar verdacht wordt van betrokkenheid. Livingstone werkt al jaren met de man en vrouw samen.

De vrouw zelf, die verblijft in het huis naast het in aanbouw zijnde buurtcentrum waar de overval plaatsvond, zegt daarover: "Dit is een bizarre zaak, waarin wij tegelijk slachtoffer, aanklager en verdachte zijn."