BELGRADO - Servië zal er alles aan doen om de verdachten die nog door het Joegoslavië-Tribunaal worden gezocht, op te pakken. Maar het is niet nodig dat de internationale gemeenschap op dat punt nog extra druk uitoefent op Belgrado.

Dat heeft de Servische president Boris Tadic zondag tijdens een persconferentie gezegd.

Tadic sprak voor de eerste keer over de kwestie sinds de arrestatie en overdracht van de voormalige Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic.

De president beloofde dat ook de twee nog voortvluchtige verdachten, oud-legerleider Ratko Mladic en Goran Hadzic, oud-president van de Kroatische Serviërs, worden opgespoord.

Recht

"Vandaag de dag kan niemand meer zeggen dat Servië aan de internationale rechtspleging probeert te ontkomen en het internationale recht niet respecteert", zei Tadic.

Verdere medewerking met het Joegoslavië-Tribunaal door de overdracht van Mladic en Hadzic is voor de Europese Unie een belangrijke voorwaarde voor verdere toenadering tot Servië.

EU

De prowesterse president wil graag dat Servië lid wordt van de EU. Maar hij waarschuwde dat Servië Kosovo niet zal opgeven om dat doel te bereiken. In februari riep de Servische provincie haar onafhankelijkheid uit.

Veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben Kosovo intussen officieel erkend. Servië blijft dat echter halsstarrig weigeren.