UTRECHT - De twee Nederlandse bergbeklimmers die vast hebben gezeten op de K2 op de grens van Pakistan en China zijn vlakbij het basiskamp.

Ze worden daar rond half acht zondagavond verwacht. Het eenmansbedrijf Incipit Expeditie Management, dat de expeditie vanuit Nederland logistiek ondersteunt, heeft dat zondag gesteld.

Als de twee Nederlanders daar arriveren zijn ze volgens woordvoerder Michel Schuurman in principe veilig. "Er is daar een Amerikaanse arts, er is eten, drinken, een bed, en zuurstof. Hun situatie is dan niet meer levensbedreigend."

De twee mannen lijden aan ernstige bevriezingsverschijnselen. Volgens Schuurman kunnen medici pas na een paar dagen vaststellen hoe erg de mannen eraan toe zijn. In het uiterste geval zouden ledematen moeten worden afgezet.

Hulp

Om volwaardige medische hulp te krijgen, moeten de bergbeklimmers met een helikopter vanaf het basiskamp naar de bewoonde wereld worden gebracht.

Schuurman noemt dat een punt van zorg omdat de weersvoorspellingen niet gunstig zijn. De helikopter zou bij slecht weer niet kunnen uitvliegen.

Groepen

Toen vrijdag de problemen begonnen op de K2 waren diverse groepen op de berg aanwezig. Van de Nederlandse expeditie wordt nog één deelnemer, een Ier, vermist. Betrokkenen hopen dat hij samen is met andere bergbeklimmers die ook als vermist gelden.

Schuurman zegt geen inzicht te hebben in het totaal aantal doden en vermisten op de berg. De website EverestNews.com die volgens hem doorgaans goed is geïnformeerd, spreekt van elf doden en ongeveer zeven vermisten.