DEVENTER - De twintigste editie van de Deventer Boekenmarkt heeft zondag een recordaantal bezoekers getrokken. Volgens de organiserende VVV Deventer schuifelden er 130.000 bezoekers langs de 878 kraampjes, tienduizend meer dan vorig jaar.

"Ondanks de sombere weersvoorspelling viel er slechts één buitje. We zijn dik tevreden", aldus woordvoerster Anjo de Bont van de markt. Al jaren is het boekenfestijn aan de IJssel het grootste van Europa.

Ter gelegenheid van de twintigste editie was er extra aandacht voor twintig oude werken uit de periode van 1200 tot 1600. Het publiek stond er letterlijk voor in de rij.

Groei

Volgens de organisatie is er in de Deventer binnenstad nog voldoende capaciteit om te groeien. "Op sommige plekken is het druk, maar langs het 6 kilometer lange parcours zijn ook gedeeltes waar een bijna serene rust heerst."

Ondanks de opkomst van internet en het digitale boek blijft het papieren boek bij de bezoekers van de boekenmarkt onverminderd populair. Anjo de Bont: "De schrijver Gerrit Komrij verwoordde het op de boekenmarkt heel treffend: 'Op internet kun je de boeken niet strelen'."