LEENDE - Een vrachtwagen is maandagmiddag op de A2 tussenLeende en het knooppunt Leenderheide achter op een file gereden.Daarbij kwam een 80-jarige man uit Veldhoven om het leven. Zevenanderen raakten gewond, onder wie vijf ernstig, maar zij verkerenniet in levensgevaar. Kort na de aanrijding knalden ook enkeleauto's op de andere rijbaan op elkaar. Daarbij vielen geengewonden.

De ongevallen leidden tot lange files, die pas uren later korterwerden. Het opruimen van de ravage duurde tot laat in de avond. Desnelweg moest tot die tijd volledig worden afgesloten. De langstefile stond in de richting van Eindhoven, tussen Grathem en de afritValkenswaard, een rij van 26 kilometer.

Het ongeval gebeurde op de rijbaan richting Eindhoven toen eenvrachtwagen, geladen met geslachte varkens, achter op een filereed. Daar botste een vrachtwagen geladen met aardappels bovenop.In totaal waren drie vrachtwagens en vier personenauto's betrokkenbij het ongeval. De bestuurder van de vrachtwagen met geslachtevarkens moest door de brandweer uit zijn cabine worden bevrijd.

Rijkswaterstaat legt op de autowegen ten zuiden van Eindhovenspitsstroken aan. Daardoor zijn de rijbanen op sommige stukkenversmald. Dat leidt dagelijks tot kilometers lange files, ondermeer op de A2.