RIJSWIJK - De twee Nederlandse klimmers die na het drama op de top van K2 proberen het basiskamp te bereiken, zijn nog niet uit de gevarenzone. Dat stelt Incipit Expeditie Management, dat de reis begeleidt, zondag.

De afdaling van de Utrechtse klimmers Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel vanaf de top van K2 gaat langzaam. Ze zijn samen met een Nepalees teamlid aanbeland bij een tussenkamp op 5400 meter hoogte.

Van Rooijen heeft drie nachten doorgebracht boven 8000 meter hoogte, in een deel van de berg die bekend staat als de Dodenzone. De klimmer is teruggevonden nadat zijn teamleden dertig uur het contact met hem hadden verloren.

De terugtocht wordt flink bemoeilijkt door bevriezingsverschijnselen bij beide klimmers. Van Rooijen heeft ernstige verschijnselen aan zijn voeten, Van de Gevel aan zijn handen.

Overleden

Verscheidene expedities raakten vrijdag in de problemen doordat een groot blok ijs een deel van de touwen die de klimmers gebruikten, wegsloeg. De klimmers waren niet ver van de top van de K2, die geldt als de moeilijkst te beklimmen berg ter wereld.

Van vier buitenlandse klimmers is momenteel bevestigd dat ze zijn overleden. Vier klimmers worden nog vermist.

Voor hun leven wordt gevreesd: het menselijk lichaam kan maar een beperkt aantal dagen overleven boven de 8000 metergrens.

Reddingsactie

Een reddingsactie is in volle gang, maar wordt bemoeilijkt door de grote hoogte, waar helikopters niet kunnen vliegen. De piramidevormige K2, op de grens van Pakistan en China, is onder klimmers erg berucht.

Het extreem veranderlijke weer, verraderlijke kloven en lawinegevaar rond de top maken een klim tot een hachelijke onderneming. Vooral de afdaling geldt als gevaarlijk.

Zoeken

Het teamlid Cas van de Gevel nam in de nacht van vrijdag op zaterdag zonder veiligheidstouwen de pas en wist terug te keren naar een basiskamp. Hij ging daarna samen met een Nepalese klimmer weer naar boven om de vermiste Van Rooijen te zoeken. De twee wisten hem uiteindelijk te traceren.

Volgens zegsman Michel Schuurman zijn de klimmers "compleet uitgeput. Ze verblijven ondertussen meer dan zestig uur boven de 8000 metergrens. Dat is ontzettend zwaar."

Helikopter

De verwachting is dat Van Rooijen en zijn teamgenoot Van de Gevel maandag aankomen in het basiskamp waar een helikopter hen kan oppikken.

Nederlanders

De expeditie waar Van Rooijen deel van uitmaakt, telt vijf Nederlanders. Een aantal van hen haakte af voordat het blok ijs de tocht opbrak.

Top

Tot nog toe hebben 280 mensen de top van de K2 bereikt, zeker 66 klimmers overleden tijdens de beklimming. 1986 gold als een rampjaar op de K2: tijdens een zware storm kwamen dertien klimmers om het leven.

Het was de derde poging van Van Rooijen om de K2 te bedwingen. In 1995 raakte hij zwaargewond bij een eerdere beklimming van de Himalayareus. Hij werd toen geraakt door een vallend rotsblok. De ervaren Nederlander stond eerder boven op de Mount Everest en deed ook mee aan een reeks poolexpedities.