ISLAMABAD - Een Nederlandse bergbeklimmer wordt vermist na een drama op de K2, de op een na hoogste berg ter wereld in Pakistan. Dat meldde zaterdag de website van de expeditie waaraan de Nederlander, de Utrechter Wilco van Rooijen, deelneemt.

De andere Nederlandse deelnemers zijn in veiligheid.

De website van de Norit K2 Expeditie meldde dat vrijdag een groot stuk ijs is afgebroken dat een deel van de touwen heeft weggeslagen. Een deel van de afdalers kon hierdoor niet meer afdalen. De andere Nederlandse deelnemers zijn in veiligheid.

Het Nederlandse team was met andere expedities op weg. Circa zeventien mensen probeerden de klim naar de top van de ruim 8600 meter hoge berg te maken.

Vier buitenlandse klimmers, onder wie een Serviër en een Koreaan, zouden zijn omgekomen op de K2. Ze stortten naar beneden. Dat meldde de Italiaanse krant La Stampa zaterdag op gezag van reddingscoördinator Agostino Da Polenza. Andere alpinisten van de internationale groep worden nog vermist.

Het was de derde poging van de Nederlander Van Rooijen om de K2 te bedwingen. In 1995 raakte hij zwaar gewond bij een eerdere beklimming van de gevaarlijke K-2. Hij werd toen geraakt door een vallend rotsblok.