AMSTERDAM - Uitbundig dansende mannen en vrouwen in weinig verhullende kleren, vrolijk zwaaiende politici en uitgelaten publiek langs de grachten: voor de dertiende keer trok zaterdag de botenparade van de Gay Pride door de Amsterdamse grachten.

Zoals elk jaar kende de botenparade enkele primeurs. Dit jaar voeren voor het eerst een boot met Antilliaanse en Surinaamse homo's, een boot van het homonetwerk van het Amsterdamse politiekorps en een boot met christelijke homoseksuele mannen en vrouwen mee. Ook waren enkele Haagse politici en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen voor het eerst van de partij.

Roze in blauw

Rond 13.30 uur vertrokken de eerste boten vanaf het Westerdok. Vooraan de stoet de boot van politienetwerk 'Roze in blauw', Daarachter kwamen de boten van de gemeente Amsterdam en de regeringsboot.

Veel van de in totaal tachtig veelkleurige boten werden gevuld met uitbundig dansende homo's en lesbiennes, in veel gevallen verzorgde een eigen DJ op de boot de feestmuziek.

Op de regeringsboot voeren de ministers Ronald Plasterk (Emancipatie), Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) mee, samen met enkele staatssecretarissen. Eerder op de dag had collega-minister Eimert van Middelkoop (Defensie) het nog "misschien een beetje provocerend" genoemd dat zoveel PvdA-bewindslieden meevoeren. Plasterk zei daarop dat geen sprake was van provocatie: "Ik representeer hier het land."

Groot feest

De organisatie schatte dat ongeveer een half miljoen mensen langs de grachten de parade bekeken, een record. Ook het aantal van tachtig boten was een record. Volgens Frank van Dalen, voorzitter van ProGay, sprak van "een groot feest".

Voor zover bekend hebben er geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden. De politie spreekt van een goed verlopen festijn en ook de organisatie is tevreden. Van Dalen: "Volgend jaar gaan we het nog groter aanpakken, we willen mensen blijven verrassen." Ook de GGD hield het zaterdag rustig.

Foto's Gay Pride

Bekijk en upload foto's van de Gay Pride op NUfoto.nl