ANTALYA/ATHENE - De brandweer probeert de hevige bosbrand in de bij toeristen populaire Turkse kustprovincie Antalya onder controle te krijgen. Door het vuur viel tot nu toe een dode. Ook in buurland Griekenland woeden bosbranden.

Volgens de Turkse autoriteiten is het de ergste bosbrand ooit in het toeristische gebied in het zuidwesten van Turkije. Het vuur trekt op over een breedte van 20 kilometer. Turkse media meldden zaterdag dat een gebied van circa 10.000 hectare in Antalya in brand staat. Ze baseerden zich op uitspraken van medewerkers van het Turkse bosbeheer.

Controle

De Turkse minister van Bossen, Veysel Eroglu, meldde dat in werkelijkheid 4000 hectare bos is verwoest. "Op sommige plekken brand het, op andere plekken niet", zei hij in een reactie op de omvang van het getroffen gebied dat in de media werd genoemd. Eroglu zei na een helikopterrondvlucht boven het gebied dat het vuur al "in grote mate" onder controle is.

De branden in Antalya braken donderdag uit in het district Manavgat. Door onder meer de harde wind en de dichte rook is het bestrijden van het vuur een zware klus voor de brandweer. Honderden brandweerlieden en tientallen blusvliegtuigen en -helikopters zijn ingezet.

Vermist

Ongeveer zestig huizen zijn door de brand verwoest. In een afgebrande woning troffen reddingswerkers het stoffelijk overschot van een oudere man aan. Een andere oudere man wordt nog vermist. De autoriteiten hebben opvangcentra voor de honderden getroffen bewoners ingericht.

De harde wind heeft mogelijk hoogspanningskabels in het gebied beschadigd. Daardoor zouden vonken uit elektriciteitsdraden zijn gesprongen. Volgens minister Eroglu is dat waarschijnlijk de oorzaak van de branden. Ook wordt rekening gehouden met opzettelijke brandstichting.

De vlammen bedreigden voordat de wind draaide ook het vroegere Griekse amfitheater Aspendos. Deze toeristentrekker ligt enkele tientallen kilometers van de populaire badplaats Side.

Volgens een woordvoerder van reisonderneming TUI hebben de branden geen gevolgen voor de toeristen in hotels en resorts in het gebied. Alleen de excursies naar Aspendos zijn afgelast.

Kwetsbaar

Het ministerie van Bosbouw liet weten dat de bossen door de aanhoudend hoge temperaturen en door de droogte zeer kwetsbaar zijn. In de afgelopen dagen zijn in heel Turkije ongeveer vijftien branden onder controle gebracht.

Ook op diverse plaatsen in Griekenland woeden bosbranden. Ten noordoosten van de hoofdstad Athene zette de brandweer vliegtuigen en helikopters in om de vlammen te blussen.

Op het eiland Zakynthos in de Ionische Zee moest in de nacht van vrijdag op zaterdag een dorp tijdelijk worden geëvacueerd. "Wij hebben de hele nacht gevochten en het dorp gered", aldus een zegsman van de plaatselijke brandweer zaterdag op de Griekse radio.