AMSTERDAM - In Amsterdam is zaterdagmiddag om 13.30 uur de botenparade van de Gay Pride van start gegaan. Langs de kades en op de bruggen over de Amsterdamse grachten hebben zich vele duizenden belangstellenden verzameld om de stoet te bewonderen.

De organisatie verwacht dat het evenement een half miljoen bezoekers naar de hoofdstad trekt.

Boten

Onder de tachtig boten bevinden zich onder meer een schip van het homonetwerk Roze in blauw van de politie Amsterdam-Amstelland, en een boot met christelijke homo- en biseksuele mannen en vrouwen.

Ook de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en de ministers Ronald Plasterk (Emancipatie), Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) varen mee.

Van Middelkoop

Collega-minister Eimert van Middelkoop (Defensie) stelde zaterdagochtend het opvallend te vinden dat zoveel PvdA-bewindslieden meevaren in de botenparade.

In het radioprogramma Tros Kamerbreed zei de bewindsman van de ChristenUnie het "misschien zelfs een beetje provocerend" te vinden tegenover de coalitiepartners CDA en zijn eigen partij. Hij vindt dat de PvdA "in zekere zin een claim heeft gelegd" op het thema.

Pro Gay

Voorzitter Frank van Dalen van Gay Pride-organisator Pro Gay is bijzonder verrast door de uitspraken van Van Middelkoop. "Ik begrijp hier werkelijk helemaal niets van", stelt hij.

"Er is een regeerakkoord dat ook door de ChristenUnie is ondertekend. Daarin staat dat het kabinet haar best doet om de sociale acceptatie van homoseksualiteit te verbeteren. Die belofte maakt het kabinet, waar de ChristenUnie deel van uitmaakt, vandaag waar door met de Gay Pride mee te varen."

Record

De botenparade wordt nu al drukker bezocht dan ooit, aldus van Galen. "We gaan over de half miljoen bezoekers heen", voorspelt hij.

De drukste editie tot nu toe was de botenparade van 2007. Toen kwamen 400.000 belangstellenden op het homofeest af. Van Dalen maakt zijn schatting op basis van berichten van zijn medewerkers langs de route.

"Er zijn altijd een paar populaire locaties", legt hij uit. "Maar vandaag ziet het overal langs de grachten zwart van de mensen. Zelfs op plekken waar normaal maar weinig belangstellenden staan."

Plasterk

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) kijkt positief terug op de botenparade tijdens de Gay Pride in Amsterdam en de aanwezigheid daarbij van een aantal PvdA-kabinetsleden.

Samen met onder anderen minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) bemande hij voor het eerst een boot uit politiek Den Haag.

"Het was een fantastisch mooie dag", aldus Plasterk zaterdag aan het eind van de middag. Plasterk noemde het belangrijk dat het kabinet deze kant van de homo-emancipatie ondersteunt.

Volgens hem was er geen sprake van provocaties door de aanwezigheid van een aantal PvdA-bewindslieden. "Ik representeer hier het land", zei de minister.