MADRID - Tot grote woede van veel Spanjaarden is zaterdagmorgen de beruchte ETA-terrorist José Ignacio de Juana Chaos vrijgelaten. Het voormalige lid van de Baskische afscheidingsbeweging was veroordeeld tot 3000 jaar cel wegens het vermoorden van 25 mensen en voor bedreigingen.

De Juana is echter na 21 jaar cel vrijgekomen. Volgens de Spaanse wet hoefde hij slechts 30 jaar uit te zitten. Bovendien kreeg hij strafvermindering om een universitaire opleiding te kunnen volgen.

Spaanse kranten spraken schande over de vrijlating en nabestaanden van ETA-slachtoffers houden zaterdag demonstraties in Madrid en het noordelijke SanSebastián. Premier José Luís Rodríguez Zapatero liet vrijdag weten de gevoelens te begrijpen, maar voegde eraan toe dat de wet gerespecteerd moet worden.

Bomexplosie

De Juana Chaos (52) is veroordeeld voor elf aanslagen. Bij de bloedigste, in juli 1986, kwamen in Madrid twaalf politiemannen om door een bomexplosie.

De Bask was enkele weken geleden in hongerstaking gegaan uit protest tegen wat hij ziet als "kwelling" door de Spaanse media en justitie. Wat hem vooral steekt is dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of zijn bezittingen kunnen worden geconfisqueerd. Daarmee zou De Juana Chaos een deel van de 8 miljoen euro schadevergoeding kunnen betalen die hij de slachtoffers schuldig is.

Advocaten

De Juana Chaos werd zaterdagmorgen door zijn vrouw en twee advocaten uit de gevangenis in het centraal gelegen Aranjuez gehaald. Ondanks zijn hongerstaking kon hij op eigen kracht het cellencomplex verlaten. De Juana Chaos wilde na zijn vrijlating naar San Sebastián reizen - de plaats waar meerdere van zijn slachtoffers woonden. Hij wordt er in het ziekenhuis mogelijk behandeld voor de gevolgen van de hongerstaking.