AMSTERDAM - De Amsterdamse grachtengordel is zaterdag voor de dertiende keer het decor voor de veelkleurige botenparade van homofestival Gay Pride. Een recordaantal van tachtig boten met veel excentriek uitgedoste homoseksuelen trekt in een grote stoet door de grachten van de hoofdstad.

Bij de parade geeft dit jaar ook een groot aantal politici acte de présence. Zo vaart burgemeester Job Cohen mee met de boot van de gemeente Amsterdam en bemannen onder anderen de ministers Ronald Plasterk (Emancipatie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) voor het eerst een boot uit politiek Den Haag.

Ook neemt de politie Amsterdam-Amstelland met een boot deel aan de parade en is er net als vorig jaar een speciale boot voor minderjarige homoseksuelen. Onderdeel van de stoet is voor het eerst ook een speciale boot met Antilliaanse en Surinaamse homo's.

Stoet

Frank van Dalen, voorzitter van organisator ProGay, verwacht dat bij mooi weer een half miljoen bezoekers de stoet vanaf de kade zullen gaan bewonderen.

De boten vertrekken om 13.30 uur bij het Westerdok. Na een ronde door de binnenstad varen de boten in de richting van het IJ. Rond 17 uur trekken de laatste boten door de gracht.