MAASTRICHT - Een kleine zeventig mensen van politie, de gemeente Maastricht, energiebedrijf Essent en de brandweer zijn maandagmorgen om 10.00 uur begonnen aan een veiligheidsinspectie op woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht. De veiligheidsinspectie gaat drie dagen duren. Dat heeft burgemeester G. Leers van Maastricht maandag gezegd.

De inspecteurs kijken onder meer naar de aanwezigheid van gevaarlijke (vloei)stoffen, gasflessen, stroomvoorzieningen en -aansluitingen en de doorrijbreedte van doorgangen. Die is nu op veel plaatsen zo smal, dat de brandweerwagens er bij calamiteiten niet door kunnen.

Ook wordt een strook met een breedte van vier meter vrijgemaakt boven een gasleiding. Bouwsels en containers, die boven de leiding staan, worden verwijderd. Met deze actie wil de gemeente de veiligheidsrisico's op Vinkenslag in kaart brengen. Maar gevaarlijke situaties worden al meteen aangepakt, aldus een woordvoerder van de gemeente. De inspecteurs gaan kijken in alle gebouwen op het terrein, behalve in de 120 woonwagens zelf. Als zij strafbare feiten constateren, wordt justitie ingeseind.

Controle

Ongeveer 20 procent van de vierhonderd bewoners is tegen de controle, bevestigt de woordvoerder van de gemeente. De bewoners verhinderden op 13 juni een routinecontrole uit woede om de massale inval door de mobiele eenheid in mei. Daarbij werd veel wiet in beslag genomen en gingen drie loodsen tegen de vlakte. Na de 13e juni stelde de gemeente Vinkenslag een ultimatum om de controle mogelijk te maken, waaraan de bewoners vlak voor het verstrijken gehoor gaven. Daarbij gingen de bewoners akkoord met de inspectie van deze week.

Autosloperijbedrijven

Leers benadrukte maandag dat het niet bij deze controle blijft. Het doel van de inspectie is immers ook om in 2007 van het kamp een regulier bedrijventerrein te maken voor autosloperijbedrijven. Dat terrein moet dan wel aan alle vergunningen voldoen. Voor die tijd moet onder meer de bodem worden gesaneerd en een groot deel van de woonwagens naar elders verkassen.