JAKARTA - De Indonesische politie heeft maandag bekendgemaakt nog een verdachte te hebben opgepakt van de verwoestende bomaanslagen op het vakantie-eiland Bali in oktober. Het zou gaan om de 35-jarige 'Idris', ook bekend als 'Jhoni Hendrawan' en 'Gembrot'.

Het hoofd van de politie van Indonesië, Bachtiar, heeft de aanhouding van Idris bevestigd, zo meldde het Japanse persbureau Kyodo. Politiechef Mappaseng meldde maandag dat Idris een van de vijf belangrijkste organisatoren is van de aanslagen. Hij werd opgepakt tussen 12 en 15 juni en verblijft nu op Bali. Inmiddels heeft hij zijn aandeel in de aanslagen bekend, aldus Mappaseng.

Volgens informatie die eerder door de politie was verstrekt, is Idris ook een van de belangrijkste financiers van de aanslagen, waarbij in oktober meer dan tweehonderd mensen omkwamen. In totaal heeft de politie nu ongeveer dertig mensen opgepakt die betrokken zouden zijn bij het bloedbad van Bali. Vier belangrijke verdachten zijn nog voortvluchtig.

Tegen verscheidene arrestanten zijn inmiddels rechtszaken begonnen. Zij zouden lid zijn van de militante moslimorganisatie Jamaah Islamiyah, die mogelijk banden heeft met het terroristennetwerk al-Qaeda. De vermeende leider van de groep, de bejaarde moslimgeestelijke Bashir, zit vast.

De Singaporese krant Straits Times meldde maandag dat Jamaah Islamiyah als gevolg van de arrestaties van haar leden en leider wel is verzwakt, maar dat de beweging zich inmiddels aan het hergroeperen is. Binnen enkele maanden zou de groep weer in staat zijn om grote aanslagen te plegen.