ISTANBUL - Zeker zeventien meisjes zijn vrijdag omgekomen toen een Koranschool in het dorp Balcilar in het zuiden van Turkije instortte. Zes meisjes werden uren na de ramp nog vermist. 27 Andere leerlingen en leraren raakten gewond, aldus het Turkse persbureau ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ongeveer veertig meisjes in de leeftijd tussen 8 en 16 jaar sliepen in het drie verdiepingen tellend gebouw. Zij volgden Koranlessen tijdens hun zomervakantie. Het dorp ligt in het bergachtige zuiden van de centraal gelegen provincie Konya.

Gasfles

Volgens de lokale autoriteiten is een ontploffende gasfles in de kantine van het pand de oorzaak van de ramp. Het gebouw stortte na de explosie als een kaartenhuis in elkaar, meldden getuigen. Een aantal leerlingen is met brandwonden in het ziekenhuis opgenomen.

Op televisiebeelden was te zien hoe burgers en reddingswerkers met pikhouwelen en sommigen met blote handen in het puin zoeken naar slachtoffers.

Volgens gouverneur Osman Aydin zijn inmiddels extra reddingswerkers uit de hoofdstad Ankara op weg naar het getroffen dorp.

De Koranschool is eigendom van een religieuze stichting.