MIDDELBURG - De politie in Zeeland kampt met een vertrouwenscrisis tussen personeel en korpsleiding. De ondernemingsraad (or) van het korps zegde donderdag het vertrouwen in korpschef F. Goudswaard en zijn plaatsvervanger M. Siderius op.

Bovendien kwam Goudswaard niet door een keuring van de veiligheidsdienst AIVD omdat hij chantabel zou zijn.

De korpschef is voorlopig niet aan het werk. Eerst is hij op vakantie, daarna is hij tot 10 september met buitengewoon verlof. Goudswaard heeft een rechtszaak aangespannen waarin hij zich zal verweren tegen de conclusies van de AIVD.

Verhouding

De dienst stelt volgens de Zeeuwse korpsbeheerder en burgemeester van Middelburg, Koos Schouwenaar, dat de politiebaas een buitenechtelijke verhouding heeft gehad en dat hij een oude politieauto met winst heeft doorverkocht.

Of de vertrouwenscrisis binnen het korps te maken heeft met het onthouden van de verklaring van geen bezwaar is niet duidelijk. Medewerkers geven aan de politievakbond ACP aan dat zij zich onveilig voelen bij de korpsleiding, die behalve Goudswaard bestaat uit zijn plaatsvervanger, M. Siderius.

Vriendjespolitiek

Er zou sprake zijn van intimidatie en de korpsleiding zou onevenredig veel disciplinaire onderzoeken doen naar medewerkers. Diverse Zeeuwse politiemensen vertelden de vakbond dat ze hun mond niet durven opendoen omdat ze bang zijn voor schade aan hun loopbaan. De ACP spreekt verder van vriendjespolitiek waaraan de leiding zich schuldig zou maken.

De vertrouwenspersonen in het korps hebben de afgelopen maanden zoveel zaken behandeld, dat ze daarover een gesprek hebben gehad met de korpsleiding. Daarin zou onder meer zijn gesproken over het gebrek aan vertrouwen dat onder het personeel heerst. Goudswaard zou hebben gezegd niet voor 1 oktober een onderzoek te willen beginnen naar deze geluiden.

De Nederlandse Politiebond (NPB) stelt dat de leiding van het korps bij herhaling afspraken met de OR heeft geschonden. De druppel die de emmer deed overlopen was dat de korpsleiding de OR niet heeft betrokken bij personele ontwikkelingen.

Crisis

De waarnemend korpsbeheerder, burgemeester D. van der Zaag van Goes, heeft donderdag voorgesteld een onafhankelijk persoon aan te stellen die tijdelijk de leiding over het korps neemt en onderzoek doet naar de crisis. De OR laat waarschijnlijk vrijdag weten wat ze van het voorstel vindt.