AMSTERDAM - Israël lijkt in hoog tempo af te stevenen op bestuurlijke chaos. Woensdag kondigde de van corrupte beschuldigde premier Ehud Olmert zijn aftreden aan.

Benjamin Netanyahu, de leider van de oppositionele Likud-partij, heeft donderdag nieuwe verkiezingen geëist.

De Kadima-partij van Olmert hoopte de leiderschapscrisis binnen een paar weken intern te kunnen oplossen, maar die kans lijkt nu, met de oproep van Netanyahu, bekeken. Het is namelijk maar zeer de vraag of de opvolger van Olmert -wie dat ook wordt- in staat zal zijn een regering te vormen die op genoeg steun kan rekenen in het Israëlische parlement.

Arbeidspartij

De ultraorthodoxe coalitiegenoot Shas heeft al interesse getoond voor nieuwe verkiezingen, omdat de partij daarmee waarschijnlijk meer zetels haalt dan ze nu heeft. Bovendien voelt de partij zich meer thuis in een regering met andere haviken, zoals Netanyahu. Ook de Arbeidspartij, een andere coalitiepartner, wil niet vanzelfsprekend verder in eenzelfde kabinet met een andere premier.

Wanneer er een premier komt die, zoals Netanyahu, afwijzend staat tegenover alle vormen van vredesbesprekingen, dan heeft dat verstrekkende gevolgen voor de verhoudingen in het Midden-Oosten. In ieder geval zou het funest zijn voor de huidige, voorzichtige Israëlische toenadering tot Syrië en tot de Palestijnen.