WINNIPEG - Een tiener die zat te slapen in een Canadese bus is woensdag onder de ogen van medepassagiers gedood en onthoofd.

De ooggetuigen renden voor hun leven het nachtelijk donker van de prairie in, nadat de buspassagier in alle rust zijn buurman tientallen keren had gestoken, meldden Canadese media donderdag.

"Plotseling hoorden we die schreeuw, die bloedstollende schreeuw", aldus een Canadees die net voor het slachtoffer zat. Toen de bloederige steekpartij over was liet de dader het hoofd in alle rust aan de medepassagiers zien, aldus de getuige.

Motief

Agenten wisten de 40-jarige verdachte anderhalf uur na het incident te arresteren. Zij hebben nog geen idee over het motief. Dader en slachtoffer lijken elkaar niet gekend te hebben.

De steekpartij vond plaats in een nachtbus op het traject Edmonton-Winnipeg in het midden van Canada. Zowel de verdachte als het slachtoffer hadden kort daarvoor met medepassagiers rustig een sigaretje gerookt.

"Elke keer als ik mijn ogen sluit zie ik deze kerel met het hoofd van een man met wie ik net een sigaret had gerookt", aldus een andere buspassagier tegen de krant National Post.

Discussie

In Canada is naar aanleiding van de gruwelijke moord de discussie begonnen over veiligheid in bussen. Busmaatschappij Greyhound liet weten dat het onmogelijk is om bussen net zo te beveiligen als vliegtuigen, vooral op het platteland.