DEN HAAG - De van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic is donderdagmiddag verschenen in de rechtszaal voor zijn voorgeleiding aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Karadzic gaf de rechters antwoord op de eerste vragen. Hij lichtte toe dat hij bewust geen advocaat bij zich heeft. Hij zei besloten te hebben zichzelf te verdedigen. "Ik heb een onzichtbare adviseur", aldus de Bosnisch-Servische oud-president.

Karadzic draagt een donker pak en stropdas tijdens zijn voorgeleiding. Hij is ogenschijnlijk rustig; er kon zelfs een bescheiden lachje af.

Uitstel

Karadzic zal op 29 augustus pas pleiten of hij schuldig of onschuldig is. Hij maakt gebruik van de mogelijkheid het pleiten uit te stellen, in afwachting van een nieuwe tenlastelegging van de aanklagers.

De hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal Serge Brammertz zal deze aangepaste tenlastelegging zo snel mogelijk voorleggen aan de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal.

De rechters moeten de aanpassingen aan de tenlastelegging goedkeuren, voordat met het document kan worden gewerkt. Ook de Bosnisch-Servische oud-president mag dan nog aanpassingen aandragen.

In de tussentijd blijft Karadzic in de VN-strafinrichting in Scheveningen. Tegen dit besluit mag hij in beroep gaan.

Karadzic voorgeleid