DEN HAAG - Met bijna 400.000 bezoekers in het zonnetje genieten van popmuziek, eten en drinken. Dat is in essentie Parkpop, het grootste gratis toegankelijke popfestival van Europa. Incidenten deden zich zondag nauwelijks voor tijdens de 23e editie van het evenement in Den Haag.

De bezoekers van Parkpop, volgens politie en de festivalorganisatie 375.000 mensen, vermaakten zich prima met een lange reeks artiesten. Onder anderen Youssou N'Dour (de afsluiter, wereldmuziek uit Afrika), Krezip (Nederlandse rock), Brainpower (hiphop, eveneens uit Nederland, Luka Bloom (singer -songwriter die helemaal in zijn eentje optrad, een unicum in de Parkpop-historie), Morgan Heritage (reggae) en De la Soul (hip hoppers van het eerste uur uit Amerika) gaven optredens op de twee hoofdpodia.

'Locals only'

Parkpop 2003 bood derhalve bijna voor 'elck wat wils'. Bijna, want de liefhebbers van dance hadden wel enige reden tot klagen. Het derde podium, de afgelopen jaren ingeruimd voor deze zeer populaire muzikale stroming, stond dit jaar helemaal in het teken van aanstormend talent. Onder het kopje Locals only speelden er deze keer vooral stevige en minder stevige gitaarbands.

Traditiegetrouw is Parkpop overigens een festival waarbij het zwaartepunt niet alleen op de muziek ligt. Veel bezoekers komen vooral ook naar het Zuiderpark om gezellig met vrienden een dagje te genieten van de zon tussen gelijkgestemden met muziek op de achtergrond. De weersomstandigheden zijn de laatste jaren steevast prima. De laatste serieuze bui viel in 1999, tijdens een memorabel optreden van Blondie.

Gemoedelijke sfeer

De gemoedelijke sfeer die Parkpop kenmerkt, was ook terug te zien in het geringe aantal incidenten. Slechts honderd mensen meldden zich zondag bij de EHBO-posten voor behandeling. Niemand kampte met ernstige gezondheidsproblemen. De politie hoefde geen aanhoudingen te verrichten.

Parkpop-organisator Maarten van Gool keek terug op een "fantastische" aflevering. Hij had zich vantevoren wel wat zorgen gemaakt. "Financieel was het lang spannend of we het zouden redden", zei Van Gool. "Maar vijf, zes weken voor Parkpop ging het gelukkig toch nog goed lopen met de sponsoring."

Overigens hadden de Parkpop-bezoekers het zondag bijna moeten stellen zonder de Spaanse ska-punkers Ska-P. "Die kwamen tussen twee optredens buiten Nederland even hierheen. Door files en andere verkeersproblemen was het erg spannend of ze hier op tijd zouden zijn", zegt Van Gool.

"Ze waren met hun tourbus behoorlijk verdwaald in Den Haag. Uiteindelijk is een medewerker van ons ze gaan halen. Met zijn fiets heeft hij Ska-P naar het Zuiderpark geloodst. Daardoor konden ze optreden met een vertraging van slechts tien minuten..."