DIDAM - In een bedrijfsverzamelgebouw in het Gelderse Didam heeft in de nacht van zondag op maandag een grote brand gewoed. Naast het plaatselijke brandweerkorps hielpen ongeveer 110 spuitgasten van korpsen uit de omgeving met achttien blusvoertuigen mee om het vuur te blussen.

Het pand aan de Pittelderstraat, met een omvang van 5000 vierkante meter, is geheel in vlammen opgegaan, meldde een woordvoerder van de brandweer.

Rampenplan

De gemeente activeerde het rampenplan, omdat ze vreesde dat er gevaarlijke stoffen zouden vrijkomen. Na metingen bleek dat er geen sprake was van gevaar voor de volksgezondheid. Ook raakte niemand gewond.

De brand brak rond 22.30 uur uit onder een luifel en verspreidde zich snel. Hoe het vuur precies is ontstaan, kon de brandweerwoordvoerder nog niet zeggen. Rond 01.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Het nablussen zal vermoedelijk nog enige tijd duren.

Breukelen

In een bedrijf in Breukelen, waar kippen worden verwerkt, woedde maandagochtend een grote brand. In het pand stond een container met ammoniak, maar volgens een politiewoordvoerder zijn er geen schadelijke stoffen vrijgekomen.

De brand brak rond 03.30 uit. Uit angst dat er giftige stoffen zouden vrijkomen, werden drie huizen en een ander bedrijf op het terrein ontruimd. De politie zette de omgeving af. Werknemers van tientallen bedrijven in de directe omgeving werden tegengehouden.

De fabriek staat op het industrieterrein Keulsevaart. Rond 06.30 gaf de brandweer het sein brand meester. De personeelsleden van andere bedrijven op het terrein kunnen volgens de politie in de loop van de ochtend gewoon aan het werk gaan.