BRUSSEL - Koning Albert II van België heeft drie bemiddelaars donderdag meer tijd gegeven om gesprekken te regelen over een staatshervorming.

De drie brachten donderdag verslag uit bij de koning, samen met premier Yves Leterme. De bemiddelaars, die twee weken geleden door de koning zijn benoemd, zeiden voortgang te hebben geboekt en hun werk te willen voortzetten.

Zo moet nog overleg plaatsvinden over wie aanschuift bij het inter-institutioneel overleg over de Belgische staatsinrichting.

De staatshervorming was door veel Vlaamse partijen beloofd aan de kiezers. Doel is vooral dat de deelstaten meer bevoegdheden krijgen ten koste van de Belgische federale staat. De Walen en Brusselaars voelen daar weinig voor.

Kwalijk

De kleine Vlaams-nationalistische partij N-VA vindt het bijzonder kwalijk dat er donderdag opnieuw geen spijkerharde garanties voor staatshervorming zijn. "Eerst was het 15 juli, dan 31 juli, nu september en straks is het Kerstmis", zei partijleider Bart De Wever.

Hij stelt zijn ledencongres op 21 september voor om over te stappen naar de oppositie. De N-VA vormt een alliantie met regeringspartij CD&V van premier Leterme, maar heeft geen ministers in de Belgische regering.

Donderdag kon er geen pasklaar plan voor staatshervorming op tafel liggen, benadrukte bemiddelaar Karl-Heinz Lambertz. "Wij zijn bemiddelaars, geen tovenaars", zei hij. "Wij kunnen niet in tien dagen waar anderen al een jaar aan werken."

Kolderbrigade

Vlaamse oppositiepartijen reageren verder lacherig op de koninklijke bemiddelaars. Partijleider Jean-Marie Dedecker van LDD noemt hen "de kolderbrigade" en geeft hun verslag een "dikke nul."

Senator Joris van Hauthem van Vlaams Belang zegt dat de bemiddelaars "enkel zijn aangesteld om tijd te winnen en zo de regering-Leterme nog even te rekken".